Education in its general sense is a form of learning in which the knowledge, skills, and habits of a group of people are transferred from one generation to the next through teaching, training, or research. For us, as teachers, our daily work involves institutionalized teaching and learning in relation to a curriculum but we can’t forget that any experience that has a formative effect on the way one thinks, feels, or acts may be considered educational. It’s here where our Erasmus+ project fits, preparing students for life as active citizens.


This is the blog specially created for the ERASMUS+ project called It's my life, it's my choice Here there are the 5 EUROPEAN schools working together in this challenger adventure:

1- The Coordinating school: LAUDIO BHI from Laudio (SPAIN)
2.- GROTIUSCOLLEGE, Delft (The Netherlands)
3.- NORGARDENSKOLAN, Uddevalla (Sweden)
4.- CELALETTIN TOPCU ANADOLU LISESI, Çanakkale (Turkey)
5.- LYCEE AORAI, Pirae (French Polynesia)



Thursday, 3 September 2015

Leerlingen uit vijf landen leren van en bij elkaar over voeding, gezondheid en bewegen | Algemeen | Delft op Zondag



Leerlingen uit vijf landen leren van en bij elkaar over voeding, gezondheid en bewegen

Editie: Week 30, Jaargang 23 |


  • Een deel van de leerlingen van Scholencombinatie Delfland dat meedoet aan het uitwisselingsproject. Rechtsboven initiatiefnemer en gymleraar John van Diggele.
    Foto bestellen
DELFT – Leerlingen van scholencombinatie Delfland deden afgelopen jaar mee aan een Europees uitwisselingsprogramma en zullen dat ook komende jaren blijven doen. Dat is leuk, uniek en leerzaam, ervoeren ze op de Delftse vmbo-school.
Gymnastiekdocent John van Diggele nam het initiatief om de school in te schrijven voor dit project. Hij was niet de enige. Alleen al in Nederland schreven 1500 scholen zich in, 150 bleken goed genoeg om kritisch te beoordelen en vijf werden uiteindelijk verkozen om mee te mogen doen aan dit project van Eramus +. Waaronder dus SC Delfland, een combinatie van het CLD en Grotius College. Mee mogen doen is op zich al heel bijzonder. “Maar dat wij als vmbo-school mee mogen doen, maakt het nóg unieker”, zegt Van Diggele. Ondernemersfonds Delft afdeling Buitenhof zorgt hierbij voor de nodige financiële ondersteuning.

Een deel van de leerlingen van Scholencombinatie Delfland dat meedoet aan het uitwisselingsproject. Rechtsboven initiatiefnemer en gymleraar John van Diggele.
De uitwisseling omvat meer dan even bij elkaar langs gaan, wat lokale toeristische trekpleisters bezoeken en weer naar huis gaan. Aan het project ‘It’s my life, it’s my choice’ doen scholen mee uit Nederland, Zweden, Turkije, Spaans-Baskenland en Frans Polynesië. Zij leren van en bij elkaar over voeding, bewegen en gezondheid. Buitenlandse leerlingen waren afgelopen jaar een week in Delft. Ze zaten hier niet stil. De week stond volgepland met sportieve activiteiten, maar er waren ook leerzame lessen over gezonde voeding en ongezonde genotsmiddelen. Delftse leerlingen gingen op hun beurt voor een soortgelijke week naar Zweden. Slapen deden ze bij gastgezinnen. “Ze maken in zo’n week dus van alles mee”, merkt Van Diggele op. “En waar ze vooraf verwachten moeite met de taal te hebben, spraken ze op een gegeven moment zelfs Engels met mensen van hun eigen groep. Dit project is voor iedereen een geweldige ervaring en heeft tot nu toe al een zeer positieve invloed op leerlingen gehad.” Ook Gerrit Kühne, teamleider op SC Delfland, is lovend over de uitwisseling. “Wat wel grappig is, is dat het bovendien leidt tot interactieve vriendschappen, want de leerlingen blijven contact met elkaar onderhouden”, zegt Kühne. “Vroeger waren leerlingen in andere landen letterlijk en figuurlijk heel ver weg, maar als je de taal beheerst en internet hebt is de wereld plots heel klein.” Voor SC Delfland als school is het geweldig om dit aan de leerlingen te kunnen bieden. Want, stellen Kühne en Van Diggele, op welke andere school kan zoiets?
Nog meer moois
Er ligt komende jaren nog meer moois in het verschiet. Zo gaan er komende jaren nog Delftse delegaties van leraren en leerlingen naar Spaans-Baskenland, Frans Polynesië en naar Turkije. Ook hier zullen zij weer van alles leren van hun leeftijdsgenoten. Soms ervaren ze dat ze het op hun eigen school of in eigen land zo slecht nog niet hebben. Andere keren, zoals in Zweden, maakten ze mee hoe leerlingen tijdens hun lunch op school gebruik konden maken van een saladebar. Ook niet verkeerd. Leerlingen uit alle landen gaan samen nog een meertalig woordenboek maken met daarin vertalingen van zelfgekozen woorden in al hun talen. Op hun website iml-erasmus.blogspot.com houden leerlingen uit de vijf landen bij wat ze allemaal meemaken. Voor Van Diggele en Kühne is het project nu al geslaagd. “Sommige leerlingen hebben dankzij dit uitwisselingsprogramma voor het eerst in een vliegtuig gezeten”, zegt de initiatiefnemer. “Dat zijn leuke dingen. En als je ziet hoe ze zich tegenover leerlingen uit andere landen verstaanbaar maken en vriendschappen sluiten, dat is hartstikke mooi.”

No comments:

Post a Comment